Nederlandse patiënten kregen kankermedicijnen uit afgekeurde Chinese fabriek

Nederlandse patiënten hebben in 2016 geneesmiddelen voor chemotherapie gekregen waarvan de werkzame grondstof in een Chinese fabriek werd geproduceerd die door Europese inspectiediensten is afgekeurd. Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma Zembla.

In de fabriek was sprake van ernstig risico op vervuiling van producten. Twintig grondstoffen die toen in Nederlandse medicijnen zaten kwamen uit deze fabriek. Bij geneesmiddelen met grondstoffen uit dergelijke fabrieken bestaat het risico dat ze niet of onvoldoende werken.

18 grondstoffen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) haalde 18 grondstoffen direct uit de handel. ZEMBLA ontdekt dat twee grondstoffen voor chemotherapeutica niet verboden werden omdat volgens de inspectie er geen andere leverancier voorhanden was.

Volgens de inspectie komt het een paar keer per jaar voor dat de inspectie moet kiezen uit twee kwaden: ,,Willen we het product met een mogelijk defect versus willen we het product helemaal niet.” Dat de inspectie vaker met haar rug tegen de muur staat, baart minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport zorgen: ,,Ja, je ziet zeker een soort afhankelijkheid. Dat is ongelofelijk vervelend.”

Borstkanker

De afgekeurde Chinese grondstofleverancier is Zhejiang Hisun Pharmaceutical. het bedrijf leverde de volgende grondstoffen voor chemotherapie: methotrexaat en mitomycine. De middelen worden onder meer gebruikt voor de behandeling van blaaskanker, borstkanker en tumoren in het hoofd-hals gebied.

De inspectie wil niet zeggen welke merken het betreft en wie de fabrikanten zijn die de grondstoffen uit de afgekeurde fabriek op de Nederlandse markt hebben gebracht, omdat dit ‘vertrouwelijk’ zou zijn. De inspectie weigert ook te vertellen hoeveel kankerpatiënten deze middelen hebben gekregen nadat de fabriek was afgekeurd. Mitomycine uit de afgekeurde fabriek was tot september 2017 op de Nederlandse markt.

Voeg me toe op snapchat: @seif035

Voeg me toe op snapchat: @seif035

Post Author: BeterBekend TV