Meer dan 1000 Israëlische kolonisten bestormen Al-Aqsa moskee (video)

De kolonisten braken de Al-Mugharbah poort van de moskee onder bescherming van de Israëlische politie.

Honderden joodse kolonisten bestormden zondag de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem. “Sinds de ochtend hebben meer dan 1.000 joodse extremisten de moskee bestormd,” vertelde Omar Kiswani, directeur van de Al-Aqsa Moskee, aan het Anadolu persbureau.

De bestorming zorgde voor confrontaties tussen de Israëlische politie en islamitische moskeegangers die zich massaal verzamelden om de deur te barricaderen. Drie moskeegangers en één bewaker werden gearresteerd door Israëlische troepen. De schermutselingen van zondag volgden na oproepen van joodse kolonisten om wéér samen te komen bij de moskee in wat zij zelf “de hereniging van Jeruzalem” noemen.

De Israëlische militairen en kolonisten zijn alleen in de afgelopen week al twee keer de moskee binnengedrongen om moskeegangers lastig te vallen en te intimideren. Israëlische kolonisten en extreemrechtse Joodse religieuze groeperingen bestormen de moskee steeds vaker en gewelddadiger, met de volledige steun van het Israëlische leger. De rechtse Joodse extremistische groeperingen hebben hun intentie met betrekking tot de moskee duidelijk gemaakt: afbreken en een joodse tempel bouwen. De aanval van vandaag gebeurde omdat 2 juni bekend staat als ‘Jerusalem Day’.

Sinds de start van de Ramadan zijn de gebedsruimten en galerijen van de Al-Aqsa-moskee getuige geweest van veel moskeegangers die vanuit Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en andere bezette Palestijnse gebieden kwamen om gebeden te verrichten, met name voor de Taraweeh-gebeden en salaat l’Fajr. Tijdens vrijdaggebeden in de ramadan hebben elke vrijdag zo’n 200.000 moslims de dienst bijgewoond. Vrijdagnacht hebben ongeveer 400.000 moslims Lailat-ul-Qadr in de Al-Aqsa-moskee doorgebracht, te midden van intensieve Israëlische veiligheidsmaatregelen.
Israël heeft illegaal Oost-Jeruzalem, waar de Al-Aqsa moskee is gevestigd, bezet sinds de Arabisch-Israëlische oorlog van 1967, een daad die nooit door de internationale gemeenschap is erkend. In 1980 annexeerde Israël de hele stad en claimde het als de ‘eeuwige en onverdeelde’ hoofdstad van de zelfbenoemde Joodse staat. Voor moslims vertegenwoordigt Al-Aqsa ’s werelds derde heiligste plek na Mekka en Medina. Joden verwijzen van hun kant naar het gebied als de ‘Tempelberg’, bewerend dat het in de oudheid de plaats was van twee Joodse tempels. Internationaal recht blijft zowel de Westelijke Jordaanoever als Oost-Jeruzalem beschouwen als bezet gebied.
De Verenigde Staten gooide nog eens wat hete olie op het vuur door vorig jaar de ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Post Author: BeterBekend TV