Egyptische ex-president Morsi overleden tijdens rechtszaak

De in 2013 afgezette president van Egypte, Mohamed Morsi, is tijdens een zitting in een proces tegen hem overleden, meldt de Egyptische staats-tv. De oorzaak van zijn overlijden is nog niet bekend.

De Arabische nieuwssite Al Arabya schrijft dat Morsi flauwviel, nadat hij 25 minuten lang het woord had gevoerd. Hij zou daarbij zogenaamd boos zijn geworden. Het gerucht gaat dat Morsi is overleden toen hij naar een ziekenhuis werd overgebracht.

Volgens een van zijn advocaten was Morsi juist erg rustig en beheerst. Hij zou vijf minuten het woord hebben gevoerd en onder andere hebben gezegd dat hij nog steeds de president is.

Correspondent Eduard Cousin zei op NPO Radio 1 dat Morsi het grootste deel van zijn gevangenschap in een isoleercel in de beruchtste gevangenis van Egypte doorbrengt: de Tora-gevangenis in Caïro. Hij zou een lage bloeddruk en diabetes hebben en niet de juiste medische zorg krijgen. “Dus er is al eerder gewaarschuwd dat het wel eens slecht zou kunnen aflopen als hij niet de juiste medische zorg krijgt.”

Directeur Sarah Whitson van de afdeling Midden-Oosten van Human Rights Watch schrijft dat de mensenrechtenorganisatie bijna klaar was met een rapport over de gezondheidstoestand van Morsi. Ze noemt zijn overlijden “vreselijk, maar volledig voorspelbaar”, omdat de regering weigerde om hem goede medische zorg te verlenen en bezoek door familie toe te staan.

Amnesty International wil dat de Egyptische regering een onafhankelijk onderzoek instelt naar de dood van Morsi. Daarin moeten ook de omstandigheden waaronder hij werd vastgehouden en de medische zorg die hij kreeg worden meegenomen.

Post Author: Bramsko B